vineri, 14 februarie 2014

Lupul rosu



O alta specie de lup, diferita de lupul cenusiu – comun - este lupul rosu. Lupul rosu traieste doar in Pennsylvania si centrul Texasului.
Numarul de lupi rosii aflati in libertate este foarte mic; prin crestrea lupilor in rezervatii se incearca salvarea speciei si cresterea numarului lor. Aceasta incercare este destul de dificila pentru ca lupii rosii au nevoie de un spatiu mare, cuprins intre 10 – 100 km patrati, pentru a trai si vana.


Lupul rosu traieste in grupuri restranse; spre deosebire de lupul alb, care traieste in haite extinse, lupul rosu traieste in grupuri “familiale” formate din mascul si femela plus puii lor. Masculul isi alege femela o singura data in viata iar puii sunt crescuti de ambii parinti in aceeasi masura.
O pereche de lupi rosii da nastere la 2-4 pui, o data pe an; acestia raman langa parinti in jur de 6 luni, timp in care invata sa vaneze singuri si sa se apere de eventualii pradatori.
Prefera sa se hraneasca cu ratoni si caprioare dar, in lipsa acestora vaneaza orice alt animal mic.
In afara de vanatul pentru blana al lupilor rosii, un alt motiv pentru care numarul lor a scazut este acela ca o mare parte din ei se imperecheaza cu coioti; astfel, trasaturile specifice rasei se diminueaza treptat.
Populatia de lupi rosii existenta in prezent se reduce la 300 de exemplare in captivitate si alte cateva sute in libertate.

Trasaturi specifice:
  • Culoarea merge de la caramiziu pana la gri si negru.
  • Ca statura, este mai mic decat un lup cenusiu, dar mai mare decat un coiot.
  • Greutatea variaza intre 18 kg – femela si 36 kg- masculul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu