luni, 12 mai 2014

Lupul, dincolo de povesti

Pus deseori sa joace rolul celui rau in  basmele si legendele multor popoare, lupul a fost mai mereu nedreptatit de literatura si chiar de istorie.

Povesti celebre - ca Scufita Rosie sau Cei Trei Purcelusi - i-au facut pe copii de pretutindeni sa se teama de lupul cel rau care mananca oi, vite si chiar pe bunica, daca se lasa pacalita de acesta si il primeste in casa... Acest sentiment transformat chiar in ura la nivelul oamenilor maturi, a dus la uciderea in masa a lupilor in cele mai multe tari din Europa si chiar din lumea intreaga, ruda salbatica a cainelui fiind din ce in ce mai aproape de disparitie. Spre mandria noastra, in Muntii Carpati continua sa traiasca in imediata vecinatate a oamenilor aproape o treime dintre lupii europeni, pe care World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natura) incearca sa-i protejeze prin campanii complexe.


 In cadrul acestui proiect, s-a reusit prinderea apoi instalarea de radio-emitatoare pe un numar de 12 lupi din 7 haite diferite. Apoi, participantii la actiune au petrecut nopti intregi in munti, dormind chiar sub cerul liber, pt a putea observa comportamentul lupilor.