sâmbătă, 15 februarie 2014

Lupul etiopian (Canis simensis)







Lupul etiopian (Canis simensis), cel mai feroce pradator al ecosistemului din care face parte, este un mamifer carnivor care provine din familia Canidae. Denumirile, in numar destul de mare, pe care le-a primit de-a lungul timpului (sacalul rosu, vulea rosie, vulpea simeriana, lupul abisinian) reflecta, in mare masura, incertitudinea in privinta taxonomiei acestei specii. In prezent, s-a ajuns de comun acord la ideea ca sunt, mai degraba, inruditi cu lupii din genul Canis decat cu vulpile, cu care se aseamana intr-un mod superficial, totusi.

Lupi


Lupul, a carui denumire stiintifica este Canis lupus, desi nu este nici pe departe cel mai mare sau mai puternic dintre carnivorele europene, s-a impus inca din cele mai vechi timpuri. El a fost folosit ca simbol atat de daci cat si de romani. In Romania exista o veche traditie in ceea ce priveste lupul, temut si admirat. La nevoie este omnivor, putand supravietui si cu fructe sau alte vegetale, insa lupul prefera totusi carnea. In aceasta sectiune veti gasi articole despre acest superb pradator si cum a influentat el diferitele civilizatii umane cu care a intrat in contact.

vineri, 14 februarie 2014

Lupii salbatici




Lupii sunt una din putinele specii de animale care se gasesc pe tot cuprinsul globului, lupii care traiesc in Romania fac parte din categoria Lupilor Europeni.

Lupii traiesc in haite, bine organizate, conduse de un mascul – liderul alpha.
Fiecare haita traieste pe un teritoriu bine determinat dar, pentru a vana, adesea parcurg distante foarte lungi in cautarea prazii. Pot ucide animale de pana la 10 ori mai mari ca greutate si dimensiune decat ei, sunt carnivori prin definitie si animale foarte puternice; caprioarelesi elanii (in regiunile unde acestia traiesc) sunt hrana lor favorita.

Lupul rosu



O alta specie de lup, diferita de lupul cenusiu – comun - este lupul rosu. Lupul rosu traieste doar in Pennsylvania si centrul Texasului.
Numarul de lupi rosii aflati in libertate este foarte mic; prin crestrea lupilor in rezervatii se incearca salvarea speciei si cresterea numarului lor. Aceasta incercare este destul de dificila pentru ca lupii rosii au nevoie de un spatiu mare, cuprins intre 10 – 100 km patrati, pentru a trai si vana.

joi, 13 februarie 2014

Lupul Alb

                                                                   


Lupii Albi  sunt prietenosi, atenti si loiali ! Lupul alb este calm, echilibrat, sociabil si este un companion perfect pentru copii, pisici, cai, etc. Ii place sa munceasca si vrea cu orice pret sa-i faca pe plac stapânului ! Are un temperament mai calm decat cel al unui ciobanesc german.

Lupi

                                                                           
        
   


Traiesc in America de Nord, Europa si Asia, in haite sau grupuri familiale. In varful ierarhiei se afla masculul si femela alfa, doar ei avand dreptul sa se imperecheze. Ceilalti lupi ajuta la cresterea puilor, pe care ii hranesc doar parintii, cu bucati de carne regurgitata. Puii parasesc haita la varsta de doi ani.

Lupul



 Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Avand o statura de 100-150 cm si o greutate cuprinsa intre 12 si 80 de kg, lupul este unul dintre animalele cele mai inteligente si adaptabile. Are aspectul asemanator cu al unui caine, ochii rotunzi, coada groasa si un bot alungit, in care se ascund colti puternici Vaneaza diverse vietati, de la rozatoare si insecte pana la animale mari ca elanul, bizonul sau boul moscat. Este raspandit in Canada, Alaska, Europa Estica si Centrala, Rusia, Siberia, Peninsula Scandinava, Orientul Apropiat si Asia Centrala.